Сирни заговезни в Буново

По покана на организатори от село Буново фолклорен клуб „Танец“ на 16 март 2013г. участва с 10 танцьора в празника Сирни Заговезни. С думи трудно бихме описали преживяванията ни.

В селцето, което се намира в планински район на 55 км източно от София и е разположено в Златишко-Пирдопската котловина, която е обградена от Стара планина (южно от връх Баба), Средна гора и прохода Гълъбец, по поречието на река Буновчица, ни посрещнаха маскирани буновчани и кукери. Те обикаляха селото и намазваха със сажди де що видят за здраве и късмет. Музикален фон бяха двама музиканти с акордеон и тъпан.

Празникът се проведе в двора на основно училище”Васил Левски”, където се събраха много жители и гости на селото. Училището е основано в началото на 20 век и е било изградено със средствата и доброволния труд на жителите на селото. То е наследник на килийното училище, съществувало от началото на XIX век в близост до църквата. В училищния двор растат две гигантски секвои, засадени там преди повече от половин век.

Мразовият ден не попречи на нашето настроение и ние се забавлявахме с всички присъстващи на празника. След всяко наше представяне чувахме бурни ръкопляскания, а аплодисментите на кукерите с техните чанове бяха най-силни. С жителите и гостите на празника играхме хора, смяхме се, пяхме. Потопихме се в традициите на празника на Сирни заговезни.

За участието в празника Сирни заговезни получихме грамота от кмета на село Буново.

Благодарим на нашия хореограф Лъчезария Павлова за това, че ни учи на красиви народни танци, с които предизвикваме любовта на публиката, любовта към народните танци и народното творчество!

Благодарим и на Яна за незабравимия прекрасен ден!

Традициите на народа трябва да се съхраняват, да не се забравят, да се разпространяват и предават, за това благодарим и на организаторите на празника в село Буново!

 

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови