Коледните пости - 14 ноември

Коледни или Рождественски пости, започват на 14 ноември и завършват на 24 декември - Бъдни вечер. По време на постите може да се употребява олио и вино без сряда и петък. Не трябва да се ядат храни от животински произход - месо, мляко, сирене, яйца, кашкавал. На Никулден - 6 декември, се разрешава риба.

Изключение от Коледните пости църквата прави за децата, бременните жени, болните и възрастните хора, на които са разрешени мляко и млечни продукти. Според духовниците не е толкова важно да се спазва стриктно физическият пост, по важно е човек с делата си да покаже, че искрено се е разкаял за волните и неволните си грехове и да търси опрощение.

Венчавките са забранени от началото на Коледните пости до Въведение Богородично (21 ноември) и от Игнажден (20 декември) до Богоявление, Йордановден (6 януари). В следващите 52 дни до Богоявление се правят само граждански бракове.

Протестантските църкви изцяло отричат поста. Католическата църква изисква по време на Коледните пости да не се яде месо - само в петъчните дни.