Свети Валентин - 14 февруари

Свети Валентин е вероятно онази личност от историята на Християнството, добила най-широка популярност сред секуларни и нехристиянски среди през втората половина на XX век. Духовникът, за чието съществуване свидетелстват достатъчно изследвани документи, се превръща в привлекателен символ на защитник на влюбените по цял свят, без значение възрастта, расата, културата и религията им.


С тривиализацията, клишето и кича на празника, които всеки култивиран мъж твърди, че отрича, а всяка еманципирана жена - че презира, в действителност се свиква така, както с коледната елха, подаръците под нея и рождествените сладкиши. Малцина са онези, които в деня на свети Валентин не намират, че  бонбоните, символите, малките играчки, стиховете и личните подаръци в искрящо червени опаковки и гланц, са мил и нежен жест на любимия човек.


Но Свети Валентин е не само автентична личност, много повече – той е откриваем извън всеки контекст на легендата – по-голямата част от мощите му са запазени консервирани столетия наред. Днес те могат да се открият днес в една малка, скромна църква в южна Германия, която по това време на годината винаги се радва на огромен брой посетители и поклонници, влюбени двойки и младоженци.

Служител на тайната църква в Терни с пасторален ранг, Валентин е един от светците на ранното Християнство в предконстантиновия период. Той е родом от Рим, с нисък социален произход. Остава цял живот беден, води живот на аскет, работи, за да храни болни и безпризорни, за които се грижи. На умиращи, които донасят до него, полага цветя от малката градина, която отглежда - този факт прави от светеца освен защитник на влюбените и патрон на цветарите. За младостта му е известно много малко. Макар документирано, но непотвърдено от много източници е изцелението с молитва и полагане на ръце на сляпата десетгодишна дъщеря на римския главнокомандващ Артений. Етимологично името Валентин означава “Силният”.