Свети Нестор - 27 октомври

Празникът на свети Нестор се отбелязва на 27 октомври. Според народната легенда "мишките излезли от корема на езичник, когото свети Нестор успял да победи при една битка". Според друго предание "всички гадини - мишки, змии и къртици, излезли от тялото на дявола, който се пръснал, след като помирисал тамян".

Трите дни след Димитровден са известни и като Мишинден, Поганшляк, Мишляци, Поганци. През тях се извършват и съблюдават строго редица обреди и забрани. Най-голямата от тях е да се говори за мишки от жените. Най-старата замазва с тор или кал огнището или пода на зимника, като изрича заклинания. През тези дни жените не трябва да използват остри предмети, да режат с нож или с ножица, да плетат с куки и шият с игли, да месят хляб, "за да не косят мишките дрехите и посевите с острите си зъби".

В някои райони правят "мишкина сватба", като с този символичен магически акт се цели да се премахне опасността от вредните гризачи. Празниците са отглас от църковното житие на свети Димитър. Според него светецът вдъхва сили на християнина Нестор да победи в гладиаторски бой на арената в Солун езичника Лий.