Цветница (Връбница) - една седмица преди Великден, неделя след Лазаровден
Според Библията на този ден Иисус е влязъл в Ерусалим, тържествено посрещнат като Спасителя от местните жители, които са го приветствали с маслинови и лаврови клонки. Предишния ден Христос е върнал към живота мъртвия Лазар и е посрещнат от жителите на Ерусалим като възкресител. Исус Христос доброволно върви стъпка по стъпка към предначертания край на земния си живот.
 
Народът нарича празника Цветница, Цветна неделя, Вая, Кукленден. Цветница е празникът на цветята и цъфтежа. Според старите български обичаи имен ден празнуват всички, носещи именана цветя, растения, храсти и дървета: Камелия, Цена, Цено, Цветан, Върбан, Върбинка, Виолета, Здравко, Здравка, Лилия, Латинка, Теменуга, Теменужка, Цвета, Цветан, Цветанка, Цветелина, Ясен, Явор.
 
Сутринта над портите на всяка къща се закачват венчета от върбови клонки, които предпазват от зло и неплодородие. Лазарувалите предния ден моми се събират на реката, като всяка носи свое венче и омесения предварително обреден хляб (кукла) и изпълняват обичая "кумичене". Венчетата и парчета от хляба се нареждат на дъсчица и се пускат по течението. Момата, чието венче излезе най-напред, се избира за "кумица" и тя повежда моминското хоро към своята къща.
 
Седмицата, която започва в понеделник след Цветница, се нарича Страстната седмица и означава мъка и страдание.