Ивановден - седми януари

Първият празник след деня на пречистената осветена вода е Ивановден.

Православната църква е отредила празничен ден на Йоан Кръстител – светецът, който кръщава Христос в река Йордан. За християните мисията на Йоан Кръстител до голяма степен се изчерпва с кръщението на Иисус, отреждайки на светеца празничния ден непосредствено след Богоявление.

От 5 век насам църквата отбелязва и зачатието на Христовия предтеча, и смъртта му.Според Евангелието Йоан се ражда шест месеца преди Христос, в деня на поврата на слънцето към зимното слънцестоене.

Под знака на рождената дата на Христос слънцето започва да расте,а  под знака на Йоан – да намалява. По силата на тази аналогия празникът на Йоановото рождение бил свързан с предхристиянските слънчеви празници, с почитта и уважението към кумове, побратими и именници.

В народната традиция този ден е свързан с обичая да се къпят обредно за здраве младоженците, сключили брак преди една година. За да бъдат здрави и плодовити, водата трябва да облее младото семейство, а то да посрещне своите гости,да занесе на кума вино, кравай и месо, защото в народната представа свети Иван е покровител на кумството и побратимството. За здраве на този празник ергените пръскат момите с вода, а коледарите окъпват своя водач. На Ивановден се бележи краят на периода, през който обикаляли маскираните новогодишни дружини. Ако на Ивановден е много студено, през лятото ще има големи горещини. Лоша поличба е, ако на Ивановден не дойдат гости на именника.

Иван означава благодат Божия.

В България в момента има над 300 000 души с името Иван и Иванка. И както по-известните  Ивановци казват,  „В България Иван е титла, а не име”.

Добре е елхите вкъщи и коледната украса да се държат до този ден.

На този ден празнуват още: Йоан, Йоана, Иво, Йото, Йонко, Ивайло, Калоян

Традиционната храна за празника е: Варено жито, Зрял фасул, Баница, Кървавица, Свинско печено, Свински ребра със зеле, Тиквеник

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!!!