Фестивал в гр. Маниса, Турция

От 20 до 26 април 2015 г. в гр.Маниса, Турция, се проведе традиционният международен фолклорен фестивал, в който нашият клуб ТАНЕЦ имаше честта и удоволствието да участва заедно с 14 групи от различни краища на света - Индонезия, Казахстан, Азербайджан, Кипър, Беларус, Украйна, Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина, Албания, Хърватска и др.

Интересна е историята на фестивала, който тази година беше с пореден номер 475: точно преди толкова години в Маниса майката на турския султан се разболяла тежко. Тогава един лекар от града създал лекарство, състоящо се от 41 билки и подправки. С помощта на това лекарство, наречено "Месир", болната жена била излекувана за съвсем кратко време. От тогава това събитие се отбелязва и празнува в Маниса ежегодно. Преди петнадесетина години то прераства в международен фолклорен фестивал. Организаторите решават да запазят номерацията, която да започва от годината на паметното събитие.
---------------------------------------------
Пристигнахме в Маниса на 20 април след обяд. Нашите любезни и усмихнати гидове Демет и Айше ни посрещнаха и настаниха в луксозен 4-звезден хотел, след което се потопихме в атмосферата на азиатския град.

Програмата на фестивала беше напрегната, а организацията - безупречна. Започнахме с продължително дефиле по улиците на Маниса. Целият град беше излязъл навън и се забавляваше. Такова топло отношение не бяхме срещали отдавна. В Маниса живеят много българи - изселници, които срещахме непрестанно. Виждайки сънародници в народни носии, хората се вълнуваха, връщаха се назад във времето, разказваха за живота си. Виждахме и малко тъга в очите им...

Из целия град бяха издигнати сцени, а в центъра - най-голямата, за кулминацията на празненствата. Имахме по няколко участия на ден на различните сцени. Всичко беше направено така, че хората да се забавляват и да се докоснат до традициите и фолклора на различните нации.

На 23 април вечерта беше организиран workshop. Всяка група имаше маса, на която предлагаше кулинарни специалитети, сувенири и предмети, характерни за бита на съответната нация. Научихме и няколко танца от Румъния, Азербайджан, Северен Кипър, Албания.

Следващият ден бе предвиден за посещение и разглеждане на Измир - 4 милионен град, в който живеят много българи.

В петък вечер се проведе 5-часов спектакъл на голямата сцена на централния площад, където всички групи демонстрираха красотата и изяществото на своя фолклор. Озвучаването и светлинните ефекти не подлежат на описание - просто бяха перфектни, като на концерт на световна звезда.

В последния ден от фестивала се проведе второто дефиле, което надмина първото във всяко отношение. Десетки хиляди хора - усмихнати, весели, лъчезарни. По улиците, на прозорците и терасите, по покривите. Чувствахме се като звезди - всеки искаше да се снима с нас. Гвоздеят бяха кукерите Диди, Камен и Стефан - не можеха да се отърват от почитатели. Неповторимо преживяване!

Седмицата мина много по-бързо, отколкото ни се искаше. Затова си обещахме, че ще се върнем отново в Маниса при дружелюбните му жители.

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови