Фестивал във Виена - август 2013 г.

На 09.08.2013 г. в столицата на Австрия Виена се проведе фолклорен фестивал, на който фолклорен клуб ТАНЕЦ имаше честта да представи своята програма. Във фестивала участваха групи от Италия, Гърция, Турция, Канада, Румъния. От България освен ТАНЕЦ взе участие и клуб БЪЛГАРЧЕ от Велико Търново.

Групата ни бе настанена на 7 август в 4-звезден хотел в Братислава и това ни даде възможност освен Виена да разгледаме и столицата на Словашката Република. Растоянието Братислава - Виена е около 60 км., затова пътуването между двата града не беше проблем. Един любопитен факт - това са двете най-близко разположени столици на държави в света.

За 4-дневния ни престой успяхме да се насладим на забележителностите на Австрийската столица, а те не са никак малко, все пак Виена дълги години е била, а според мнозина и сега продължава да бъде център на Европейската култура.

Разгледахме бароковия дворцов комплекс Белведере, в увеселителния парк Вурстелпратер се возихме на единственото функциониращо в наши дни оригинално Виенско колело. Качихме се и на други екстремни атракциони. Опитахме от прочутите джоланчета, Виенски шницели и торта Сахер.

Качихме се на върха на най-голямата Виенска катедрала Св. Стефан, откъдето се открива прекрасна панорамна гледка към града.

Разбира се не пропуснахме да посетим замъка Шьонбрун (на немски Schönbrunn, в превод - "Прекрасен кладенец") - лятната резиденция на Хабсбургите, който е в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство. От всяка стая на двореца, от всяко кътче лъха изящност и неповторимост, всеки предмет от приборите за хранене до стените на стаите е уникално произведение на изкуството. Тук Моцарт едва 6-годишен свири пред императрицата, тук прекарва по-голяма част от живота си император Франц Йозеф. Някои от нас танцуваха валс в Голямата бална зала - неповторимо усещане.

Изкарахме чудесно дните във Виена и Братислава, обрахме овациите и на фестивала - какво повече му трябва на човек?


 

Добави коментар


Защитен код
Обнови