Фестивал в Прага

От 1-ви до 5-ти март 2012 г. клуб "Танец" бе в гр. Прага, Чехия, където взе участие в осмото издание на Пражкия международния фолклорен фестивал. Участваха над 20 клуба от 7 държави, а освен нас във фестивала се включиха още два български клуба.
Всички участници бяха настанени в може би най-големия хотел в Прага - "Топ хотел", който представлява огромен комплекс от над 800 стаи, няколко ресторанта, барове, басейни, сауни, конгресни зали, тенис кортове, магазини, казино, солариум, фитнес зала, японска градина с пеещи фонтани и т.н. В този хотел всичко е огромно - стаите са с площ над 50 кв.м. (колкото средно голям апартамент в Младост :-), фоайетата са буквално разточителни, а ресторантите са с размер на футболно игрище.
Организацията на фестивала беше на много добро ниво - голяма сцена с въртящи се цветни прожектори (като на истински концерт!), перфектно озвучаване. Ако не броим грешките на водещата, които за съжаление касаеха точно нашата група, всичко останало беше без забележки.
Самият фестивал се проведе на трети март - нашия национален празник. Този факт, както и пламенната взаимна подкрепа между българските групи, ни повиши настроението и самочувствието и ни помогна да се представим както обикновено, т.е. отлично :-).

По време на краткия престой успяхме да разгледаме голяма част от забележителностите на Чехия. На първо място това е Прага - градът на стоте кули (в действителност кулите са много повече от 100), който е невероятно красив град, запазил в най-голяма степен сред европейските градове духа и атмосферата на 14-19 векове. Трудно могат да се изброят пражките забележителности, но задължително трябва да се отбележат крепостния дворцов ансамбъл Храдчани на хълма над река Вълтава, Старият град (Старе место) със Староместкия площад, на който се намира астрономическия часовник и църквата св. Дева Мария, пъстрият и същевремено величествен Карлов мост, готическата катедрала св. Вит, замъкът Карлщейн в покрайнините на Прага, където император Карл IV е съхранявал богатствата на Свещената Римска империя.

Посетихме и Карлови Вари - град, водещ началото си от около 1350 г., когато Карл IV случайно по време на лов по тези места открил горещите минерални извори и основал обществена баня. (Прави впечатление, че името на Карл IV е свързано с почти всички исторически забележителности в Чехия). Днес Карлови Вари е невероятно красив курорт, разположен по течението на река Тепла, в който през вековете са отсядали и дори живяли за различен период много известни личности - Петър Първи, Моцарт, Гьоте, Бах, Джакомо Казанова, Шилер, Бетовен, Рихард Щраус, Карл Маркс, императрица Мария Терезия, френската императрица Мария Муиза, император Франц Йосиф I. Тук Ярослав Хашек е написал "Приключенията на добрия войник Швейк през Световната война".

Бяхме и в Пилзен, където разгледахме прочутата бирена фабрика. За чешката бира няма какво да се говори, тя просто трябва да се опита! По възможност - да се замезва с "Колено" - уникално вкусно джоланче по чешка рецепта.

Останахме много доволни от посещението в Чехия и се надяваме някой ден отново да се върнем там. Благодарим на нашия екскурзовод Иван, който живее от 16 години в Прага, за увлекателните разкази и обяснения!


 

Добави коментар


Защитен код
Обнови